Metodologia

From Laboratori ciutad de la Biblioteca de Sallent
Jump to: navigation, search

Metodologia

Com contribuir a aquesta wiki?

Si vols contribuir a aquesta wiki, no dubtis en unir-te a la comunitat d'usuaris! Pots crear-te un compte personal d'usuari, i començar a editar pàgines, pujar noves fotografies, o etiquetar continguts ja existents.

Estructura de metadades

Els continguts de la galeria (imatges, vídeos i documents aportats pels usuaris) estan classificats segons una estructura de metadades simple, consensuada per la comunitat. Les metadades són les 'etiquetes' o 'categories' que assignem a cada arxiu individual, que ens permeten cercar i reutilitzar amb més facilitat els continguts.

Actualment, aquesta estructura de metadades està conformada per 5 variables, cadascuna amb els valors possibles següents:

Autor

Anònim

Arxiu Municipal

Carme León

Elena Viñas

Esperanza Ruiz

Joan Lladó

Joan Montanyà

Família Pera-Victòria

Família Prat-Vivancos

Ferran Sánchez

Joan Parera

Jordi Moras

Josefina Castellà

Josefa Alonso

Julià Codina

Lluís Cervià

Lluís Soler

Maria Hermoso

Maria Rosell

Milagros Ayllón

Pilar Mellado

Pilar Comaposada

Ramon Pujol

Teresa Badia

Rosa M. Vilà Ollé

Josep CanamasasMunicipi

Sallent

Cabrianes


Any


1900-1909

1910-1919

1920-1929

1930-1939

1940-1949

1950-1959

1960-1969

1970-1979

1980-1989

1990-1999

2000-2009

2010-2020


Fàbrica

Fàbrica Vella

La Xibèria

El Malpàs (Fàbrica Mata)

Cal Torres

Cal Sala

Cal Ramon (Cal Rei)

Cal Carrera

Cal Berenguer

Cal Sitges


Descriptor

Dones treballant

Fotografies grup

Façanes fàbriques

Interiors fàbriques

Palanques

Codificació dels noms d'arxiu de les fotografies

A l'hora de pujar noves fotografies a la galeria, és important assegurar-se que els noms dels arxius que pujarem aporten una informació mínima que ajudi a la seva reutilització i resulti en una navegació més amigable per a l'usuari.


En aquesta wiki, els noms dels arxius de les fotografies segueixen una codificació simple que inclou l'any de la fotografia, la identificació de la fàbrica, i una o dues paraules lliures que orienten sobre la temàtica de la fotografia:


Estructura dels noms d'arxiu:

Any-Fàbrica-Temàtica


Exemples:

1962-Fàbrica-Berenguer-Treballadores

1960-Fàbrica Berenguer-Teixidors i contrmestre


Tots els noms d'arxiu han de ser únics (és a dir, no es poden repetir). Per tant, si s'ha de pujar més d'una fotografia amb el mateix codi, es recomana afegir numerals consecutius al final del nom d'arxiu codificat. Per exemple:

2000-Fàbrica Berenguer-Pilar2

2000-Fàbrica Berenguer-Pilar3

2000-Fàbrica Berenguer-Pilar4Llicències d'ús

Tots els materials, textos i continguts d'aquesta wiki estan protegits sota les següents llicències d'ús obert:

Copyleft: CC-BY-SA 4.0

Les persones autores del text, sota les llicències Creative Commons BY-SA (Reconeixement Compartir Igual) Internacional (v.4.0) i GFDL (Llicència de Documentació Lliure de GNU) CC BY-SA: Creative Commons Reconeixement Compartir Igual 4.0 Internacional.

Vostè és lliure de copiar i redistribuir el material en qualsevol mitjà o format, remesclar, transformar i crear a partir del material, per a qualsevol finalitat, fins i tot comercial. El llicenciador no pot revocar aquestes llibertats mentre compleixi amb els termes de la llicència. sota les condicions següents: a) Reconeixement: ha de reconèixer adequadament l'autoria, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si s'han realitzat canvis. Pot fer-ho de qualsevol manera raonable, però no d'una manera que suggereixi que té el suport del llicenciador o el rep per l'ús que fa; b) compartir igual: si remescla, transforma o crea a partir del material, ha de difondre les seves contribucions sota la mateixa llicència que l'original. No hi ha restriccions addicionals, no pot aplicar termes legals o mesures tecnològiques que legalment restringeixin realitzar allò que la llicència permet. Podeu trobar les llicències completes en els següents enllaços:

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.es_ES

GFDL: Llicència de Documentació Lliure de GNU 1.3

Es concedeix permís per a copiar, distribuir i / o modificar aquest document sota els termes de la llicència de documentació lliure GNU versió 1.3 o qualsevol altra versió posterior publicada per la Free Software Foundation; sense seccions invariants ni texts de coberta anterior, tampoc textos de contraportada. Una còpia de la llicència es pot trobar a:

http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html