Lab Ciutadà - Biblioteca Sallent

From Laboratori ciutad de la Biblioteca de Sallent
Jump to: navigation, search

Benvinguts al Laboratori ciutadà digital de la Biblioteca de Sallent!

Els laboratoris ciutadans digitals són un espai per al desenvolupament de les capacitats digitals dels ciutadans, amb un entorn que permet a les persones fer un ús eficaç de les tecnologies digitals obertes.

A través de la participació activa en tot el desenvolupament d'un projecte pràctic de caire cultural o social i impacte comunitari, impulsat des de la biblioteca, la ciutadania es capacita digitalment i guanya consciència de les possibilitats i els riscos de les noves tecnologies.

D’aquesta manera, empoderem a la ciutadania perquè prenguin el co-lideratge en la creació de solucions digitals als seus reptes locals, generant valor social i sobirania tecnològica.

En definitiva, el laboratori ciutadà digital esdevé l’espai físic on es duen a terme les activitats, però també la metodologia per generar i dinamitzar un ecosistema al voltant del coneixement digital obert com a recurs comú de la ciutadania. L’ecosistema innovador troba en la biblioteca o bibliobús un entorn propici amb les eines, la capacitació i el coneixement per generar valor social amb les tecnologies digitals obertes.L’experiència de les dones en les fàbriques de Sallent i Cabrianes

L’entitat Adona’t, una associació que treballa per la igualtat de la dona, es va plantejat el repte de recuperar les vivències de les dones que havien treballat a les fàbriques de Sallent fins al segle passat i denunciar les condicions laborals desfavorables que havien sofert. La Biblioteca de Sallent, en el marc del programa Bibliolabs, es va oferir a donar suport metodològic, tecnològic i d’innovació per impulsar aquest projecte.

Així doncs, es vol crear de manera col·laborativa una web o repositori, oberts a les contribucions de la ciutadania, per exposar fotografies digitalitzades i relats personals en format audiovisual de treballadores de les fàbriques tèxtils -ja desaparegudes- de Sallent i Cabrianes, així com també documentació i dades sobre l’explotació i les condicions laborals desfavorables d’aquestes dones.

Amb la realització del projecte, tota la població tindrà accés a una informació i a uns recursos que els són propers (a Sallent totes les famílies tenen ascendents que havien treballat a les fàbriques tèxtils), però que les noves generacions desconeixen. El projecte té la vocació d’arribar a molta gent de la població: gent gran que havia treballat a les fàbriques i que ha sigut entrevistada, familiars que en conserven documentació, i historiadors locals que contextualitzen aquestes vivències.