Documents

From Laboratori ciutad de la Biblioteca de Sallent
Jump to: navigation, search

Rosa M. Vilà Ollé - Fàbrica Berenguer de Cabrianes

"Sóc veïna de Cabrianes i nascuda a Santa Maria d'Oló. Moltes noies d'Oló baixaven a treballar a Cabrianes. El diumenge baixaven. S'estaven tota la setmana a Cabrianes i el dissabte tornaven a pujar. Feien estada tota la setmana aquí. La foto, de l'any 1910, és d'unes nenes i noies que baixaven a treballar a Cabrianes. Me l'ha passada en Josep Canamasas, veí d'Oló, que està recopilant fotos antigues de diferents èpoques de la història del poble."

Treballadores de Cal Berenguer de CabrianesPilar Comaposada - Fàbrica Berenguer de Cabrianes

"El dia 27 de maig de 1995 vaig començar a treballar a la fàbrica Manufactures Berenguer. Vaig plegar el 2000.

La fàbrica es va començar a construir a l'any 1900 i l'any 1905 va començar a funcionar. Fins l'any 1989 va ser Manufactures Berenguer S.A., i els amos eren Clapers. L'any 1955 hi havia 350 treballadors. L'any 1963 es van treure els talers i van despedir a molta gent, després ja només erem uns 100 treballadors, i al 1989 quan es va tancar erem 50 aproximadament.

El 1990 es va tornar a engegar amb filats Gonfaus M.J.S. i actualment amb l'amo i tot són 13 treballadors. Abans la matèria prima provenia de Brasil, Egipte i Espanya; actualment arriba de França, Àustria i també d'Espanya. Ara té una producció de 10,5 tones de fil per setmana, abans amb més maquinària i més personal i treballant diumenges i festes era de 12 tones per setmana."

Pilar
Pepi Alonso - Fàbrica del Malpàs (Mata i Pons)

"Dins de bitlles com aquesta, els homes de la fàbrica Mata i Pons de Puig-Reig ens passaven papers amb missatges escrits. Deien a les noies de la nostra fàbrica de Sallent si volien iniciar una correspondència personal"
"Jo vaig començar a treballar a la fàbrica Mata i Pons de Sallent (El Malpàs) a l'edat de 14 anys. Però a partir dels 11 ja havia treballat en altres fàbriques tèxtils familiars"

Bitlla
Targeta de la Oficina de Colocación de Sallent (1963)
Targeta de la mútua asseguradora (1959)
Carta d'acomiadament (1964)
Pepi